Ciao! Palermolaisvieraita lukiolla 14. – 20.4.2015

Joukko iloisia vieraita Regina Margherita -koulusta Palermosta saapui Ivaloon tiistaina 14.4. iltakoneella. 11 italialaisoppilasta, iältään 15 – 17-vuotiaita, sekä heidän kaksi opettajaansa majoittuivat perheisiin viikoksi. Ohjelmassa oli tietysti oppitunteja koululla isäntien ja emäntien mukana, vierailu Saariselän pulkkamäessä, käynti Siidassa lauantaina 18.4., illallinen Kultahipussa, Stönöllä pelailua, ruuanlaittoa yläasteen kotitalousluokassa, vain joitakin mainitakseni.

20150418_145132

Vieraat ja isännät yhteiskuvassa Inarissa, taustalla Inarijärvi

Yhteistyö koulujen välillä on jatkunut jo 10 vuotta. Tapasimme opettaja Grace Macaluson kanssa ensimmäisen Comenius-projektin yhteydessä Saksassa syksyllä 2005. Projekti jatkui 3 vuotta ja antoi mahdollisuuden aloittaa oppilasvaihto Palermon ja Ivalon välillä. Tähän mennessä lukio on isännöinyt kahdeksaa palermolaisvaihto-oppilasta ja Regina Margherita kuutta ivalolaisvaihtaria. Toinen opettaja, Cettina Magliocco, on hoitanut vaihtareiden asioita Grace Macaluson jälkeen.

Viikko meni nopeasti, vieraat olisivat halunneet olla täällä ainakin kaksi viikkoa. Tässä muutama kokemus: Girolamon mielestä mahtavaa oli sauna ja lumi, kuten usean muunkin nuoren. Andrea pääsi isäntäperheensä kanssa pilkille, vaikka jäälle astuminen arveluttikin aluksi. Opettajat ajoivat vähän moottorikelkalla Pentin opastamana. Koulu oli aivan toisenlainen kuin heidän oma koulunsa keskellä Palermon suurkaupunkia.

Opettajana oli hienointa seurata, miten vilkkaasti nuoret keskustelivat englanniksi ja miten nopeasti tämä iso ryhmä hitsautui yhteen. Yhteiset ruokailut, liikkumiset ja illanvietot antoivat runsaasti tilaisuuksia normaaliin seurusteluun, kielenä vain oli englanti. Suomalaisten ujoudesta tai vähäpuheisuudesta ei näkynyt merkkiäkään.

Lukiolaisisännät lähtevät vastavierailulle Sisilian pääkaupunkiin toukokuun alussa. Siellä heitä odottaa kesä, tutustuminen suureen 2 200 oppilaan ja kolmen kampuksen kouluun, uusi kieli ja kulttuuri, Välimeren ranta ja paljon muuta, mistä heillä ei vielä ole tietoa. Matkakertomus kuvineen julkaistaan täällä, kunhan ryhmä palaa takaisin kotiin.

Ulla Keskitalo

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s