USA:n suurlähettiläs Bruce J. Oreckin vierailu ma 16.3.

Lukion ykköset, kakkoset, muutama abi ja opettaja kohtasivat rennon oloisen Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce J. Oreckin maanantaina aamupäivällä tämän saapuessa lyhyelle vierailulle kouluumme. Referoin tässä lyhyesti, mitä hän meille puhui. Oreck piti luennon lähinnä siitä, miten ainutlaatuinen meistä jokainen on ja miten nuoresta tulee se, mitä hän on. Kannattaa keskittyä olemaan oma erityinen itsensä, sitä kautta voi tehdä tärkeänä pitämiään asioita ja lopulta saada haluamiaan asioita sen sijaan, että eläisi “sitten kun” -elämää (sitten kun minulla on perhe, talo ja työpaikka, voin tehdä sitä ja sitä ja olla sitä ja sitä). Hän puhui hyvin, kannustavasti ja ajatuksia herättäen.

20150316_105301

Tiedon määrän eksponentiaalinen kasvu ja muutoksen nopea aikataulu ovat tekijöitä, jotka tulevat muuttamaan maailmaa automaation ja robotiikan ohella. Minkälainen on maailma vuonna 2020? Miten se tulee vaikuttamaan meidän elämäämme? Miten siihen voi varautua? Mitä pitää tehdä nyt pärjätäkseen tulevaisuudessa? Elämme suuren epävarmuuden aikaa.

Luennon jälkeen Oreck vastasi lukion kakkosten tekemiin kysymyksiin. Kuulimme muun muassa, että hän ei ollut mikään malliopiskelija yliopistoaikoinaan, enemmänkin epäkonventionaalinen, ja että hän nostaa puntteja korkeintaan tunnin päivässä. Kun Oreck aikanaan jättää suurlähettilään tehtävät, hän työskentelee osan vuotta luennoitsijana Aalto-yliopistossa viettäen aikaa Suomessa mutta myös kodeissaan Kanadassa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

20150316_111811Suomessa kunnioitetaan sotaveteraaneja ja arvostetaan Jatkosodan aikaisia tapahtumia, niihin ei kuitenkaan pidä jäädä vellomaan, vaan pitäisi ajatella tilannetta vuonna 2025 ja mitä siihen varautuminen vaatii meiltä nyt. Esimerkkinä Oreck kertoi, miten Gretzky puhui paljon siitä, kuinka hän yrittää arvioida, missä kiekko on hetken päästä ja pelata hyvin ennakoimalla tulevia tilanteita. Niin meidän Suomessa pitäisi myös tehdä. Kysymykseen pohjoisesta ulottuvuudesta Oreck vastasi, että meidän täällä arktisella alueella pitää päättää, millaisena me haluamme ympäristömme pitää, mitä me sillä teemme. Ukrainan tilannetta hän ei käsitellyt lainkaan, vaikka sitäkin kysyttiin.

Suomeen tuloaan Oreck selitti kontakteillaan Obamaan. Oreck oli mukana Obaman vaalikampanjassa tekemässä työtä tämän valinnan eteen, ja valituksi tultuaan presidentti Obama nimitti Oreckin suurlähettilääksi Suomeen. Tärkeitä asioita Oreckille ovat mm. ilmastonmuutos, vaihtoehtoiset energialähteet ja vihreä ajattelu esim. rakentamisessa. Vuoden 2015 AEC:stä, Ambassador’s Entrepreneurial Challenge -haasteesta, jäämme odottamaan lisätietoa.

Ulla Keskitalo, englannin ja ruotsin opettaja, Ivalon lukio

 

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s