LOPS2016

Pitkällisen odottelun jälkeen valtioneuvosto hyväksyi asetuksen lukiokoulutuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta 13.11.2014. Uuden tuntijaon mukaan lukion oppimäärä pysyy ennallaan, eli on 75 kurssia. Pakollisia kursseja on edelleen 47-51 ja syventävien valtakunnallisten kurssien kokonaismäärä säilyy ennallaan. Kurssien keskinäiseen jakautumiseen tulee sen sijaan muutoksia. Uutta ovat myös teemaopinnot, joihin Opetushallitus (OPH) tekee valtakunnalliset tavoitteet. Teemaopintoja ovat

  • ajattelun taitoja kehittävä kurssi
  • tieto- ja viestintäteknologian tietoja ja taitoja kehittävä ilmiöpohjainen kurssi
  • käytännön työssä suoritettava vapaaehtoistoiminta-, työelämä-, liikennekasvatus- tai kansainvälisen toiminnan kurssi, joka tulee voida osittain tai kokonaan hyväksi lukea muutoin hankitulla osaamisella(http://minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2014/11/lukiontuntijako.html).

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2016 (LOPS2016) -prosessi on siis lähtenyt liikkeelle. Valtioneuvoston asetuksen jälkeen OPH aloitti perustetyön ja työn organisoinnin. Opetussuunnitelman perusteiden valmistelutyötä ohjaamaan on perustettu ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii johtaja Jorma Kauppinen Opetushallituksesta. Ohjausryhmässä on edustettuina lukuisia eri ryhmiä kuten Suomen Kuntaliitto, Suomen Lukiolaisten Liitto, Ylioppilastutkintolautakunta, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Suomen Rehtorit ry ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

LOPS2016aLukion opetussuunnitelman perusteiden päivittämisen lähtökohtana ovat nykyiset perusteet, joita kehitetään vastaamaan tulevaisuuden osaamishaasteisiin muuttuvassa toimintaympäristössä. Tekstiosuudet tehdään pääosin virkatyönä Opetushallituksessa, mutta sen lisäksi järjestetään noin 25 kuulemistilaisuutta, jotka tukevat tätä työtä. Ensimmäinen kuulemistilaisuus järjestettiin 19.1.2015 ja aiheena oli opetussuunnitelman perusteiden yleinen osuus. Muissa kuulemistilaisuuksissa käsitellään opiskeluhuoltoa, opinto-ohjausta, oppineita sekä aikuisten opetussuunnitelman perusteita. Kuulemistilaisuuksiin kutsutaan 400 kuultavaa, joiden joukossa on lukioiden edustajia sekä asiantuntijoita esimerkiksi yliopistoista sekä erilaisista sidosryhmistä.

Osallistuin Ivalon lukion edustajana tammikuun kuulemistilaisuuteen. Tilaisuuden aluksi johtaja Jorma Kauppinen kertoi opetussuunnitelmatyön lähtökohdista ja sen jälkeen opetusneuvos Tiina Tähkä ja opetusneuvos Gun Oker-Blom kävivät läpi joulukuussa tehdyn verkkokyselyn tuloksia. Keskustelun jälkeen osallistujat jakautuivat ryhmiin. Osallistuin kahteen eri ryhmään:

  • Oppimiskäsitys, opiskeluympäristö ja –menetelmät
  • Teemaopinnot

Oppimiskäsitys, opiskeluympäristö- ja menetelmät –ryhmässä nousi esille tieto- ja viestintätekniikan (TVT) merkitys uusissa opetussuunnitelmissa. Yliopistojen edustajat esittivät verkko-opiskelun tuomista osaksi lukio-opintoja, koska näitä opiskelutaitoja opiskelijat tarvitsevat jatko-opinnoissa. Vertaisoppiminen, yhdessä tekeminen, osaamisen jakaminen nousivat myös esille.

Teemaopinnoista keskusteltiin myös vilkkaasti. Ajattelun taitoja kehittävät -teemaopinnot herättivät kysymyksiä: Eivätkö lukio-opinnot ylipäätään kehitä ajattelun taitoja? Miksi pitää olla erikseen ajattelun taitoja kehittäviä teemaopintoja? Ja millaisia ne sitten ovat? Teemaopinnoissa nousi myös voimakkaasti esille tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen opinnoissa.

Kuulemistilaisuuksien jälkeen on vuorossa lausuntokierros, jonka ajankohta on 15.4.-6.5.2015. OPH:ssa selvitetään parhaillaan avoimen verkkokyselyn avaamista lausuntoja varten. Perusteet on tarkoitus sähköistää ja parhaillaan rakennetaan ePerusteet-palvelua, jossa perusteet ovat koulutuksen järjestäjien käytettävissä.

Lukion opetussuunnitelmatyön etenemistä valtakunnan tasolla voi seurata OPH:n verkkosivuilta

www.oph.fi/LOPS2016

Ulla Hynönen

Ivalon lukion rehtori

 

 

 

 

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s