Itsenäisyyspäivä- ja lakkiaisjuhla 2014

Ivalon lukiossa vietettiin itsenäisyyspäivä- ja lakkiaisjuhlaa perjantaina 5.12.2014. Tänä vuonna perinteisen opiskelijoiden puheen pitivät Essi Puttonen ja Saana Siirtola:

Hyvä tuleva ylioppilas sekä rehtori, opettajat ja muu henkilökunta, oppilaat sekä vieraat. Tervetuloa juhlimaan maamme itsenäisyyttä, sekä tulevaa ylioppilasta.

Aiemmin tänä syksynä käsittelimme äidinkielen tunnilla innokkaina suomalaista kulttuuria. Kaikkien rakastaman kirjallisuuden lisäksi käsittelimme myös suomalaisuuteen liitettäviä symboleita. Näin itsenäisyyspäivän aattona ajattelimme nostaa aiheen jälleen pöydälle. Mitä mieleen sitten nousee, kun puhutaan suomalaisuuden symboleista?

Kielitieteilijä ja toimittaja Janne Saarikivi on käsitellyt tekstissään ”Ovatko suomalaiset aitoja eurooppalaisia vai alkuvoimaisia ugreja?” samoja symboliikkaan liittyviä aiheita. Saarikivi kirjoittaa, että identiteettiimme kuuluu, että korostamme myönteisesti eksoottisuuttamme. Lisäksi erotamme kulttuurimme muusta eurooppalaisesta kulttuurista. Suomalaisen kulttuurin ikoneiksi Saarikivi kelpuuttaa niin Albert Edelfeltin ja Akseli Gallen-Kallelan maalaukset, Argentiinasta monen mutkan kautta Suomeen kulkeutuneet kaihomieliset tangot kuin Kanadassa kehitetyn jääkiekonkin.

Abiturienteilta kysyttäessä ensimmäisenä esille nousivat perinteinen luonto, sauna sekä viina. Näistä osa nousi varmasti myös monen paikallaolijan mieleen. Nämä kolme pinttynyttä mielikuvaa näkyvät vahvasti monen arjessa.

Me täällä Lapissa asumme upean luonnon helmassa, eikä siis ihme, että koemme järvet, metsät ja tunturit osana identiteettiämme. Lapsesta asti jokaista meistä on jo koulun puolesta kuljetettu ympäri korpea ja osa meistä on pyhittänyt myös vapaa-aikansa samalle toiminnalle. Monen sydäntä varmasti lämmittävät muistot märistä kengistä ja leiskuvasta nuotiosta sekä sinne pudonneesta makkarasta, joka silti maistuu paremmalta kuin mikään sushi, pannacotta tai mitä näitä nyt on. Joskus sitä ihmettelee pakostakin, miten betoniviidakkoon eksyneet suomalaisyksilöt oikein pärjäävät, ruoho kun on vihreämpää aidan pohjoisella puolella.

Saunan läsnäoloa abien vastauksissa tuskin kukaan kyseenalaistaa. Joissain se mainittiin ehkä jopa luontoa tärkeämpänä symbolina. Saunassa unohdamme olevamme kainoja suomalaisia ja kokoonnumme lauteille niin perheen kuin muiden läheisten ihmisten kanssa. Saunassa puhutaan vähän, mutta asiaa, mikä sopii suomalaiseen luonteeseen. Hiljaisuus ei ole suomalaisista huono asia.

Suomalaisiin liitettiin abiturienttien vastauksissa liuta piirteitä, joista osa oli negatiivisia. Edellä mainittu hiljaisuuden kunnioitus nousi usein esiin ja sen lisäksi myös alkoholismia ja junttiuttamme parjattiin. Mielestämme ainakaan uutta ylioppilasta ei voi junttiudesta syyttää. Ylioppilaissa korostuvatkin suomalaisten positiiviset piirteet, kuten ahkeruus, periksi antamattomuus ja tietenkin se tärkein, eli suomalainen sisu.

Osan mielestä symbolit ovat tärkeä osa elämäämme. Kun symboleista kertoo ulkomaalaisille, se nostattaa meissä isänmaallisen ja kunniakkaan tunteen. Osassa vastauksia pelkkä symbolien olemassaolo kuitenkin kyseenalaistettiin. Osa näki symbolit vain perus takahikiän peräkamarin pojan keinona nostaa itsensä jalustalle. Joku väitti symbolien ainoan tarkoituksen olevan turistien ja työvoiman houkuttelu. Emme näe jälkimmäisessä mitään pahaa, onhan Suomi hieno maa ja joulun alla jakamisen iloa korostetaan.

Haluammekin nyt toivottaa kaikille niin hyvää joulunalun aikaa kuin huomista itsenäisyyspäivää. Haluamme myös onnitella valmistunutta ylioppilasta. Toivomme myös että kaikki paikallaolijat pitävät etenkin positiiviset symbolimme mielessään huomenna vetäessään siniristilipun salkoon. Vielä kerran oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

Essi Puttonen ja Saana Siirtola
Abiturientit, Ivalon lukio

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s