OPS-seminaari

OPS

OPS-seminaarin ohjelma

Jorma Kauppinen Opetushallituksesta aloitti koulutuksen ajankohtaiskatsauksella. Hän listasi seuraavia haasteita: väestökehitys ja kuntarakenteen muutosten vaikutukset kouluverkossa, rahoitus, osaamiseen liittyvät haasteet ja tvt:n opetuskäytön lisääminen, sähköinen yo-tutkinto.

Seuraavaksi Kauppinen käsitteli kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisohjelman sisältöä: tavoitteena miljardin euron vähennys kuntien toimintamenoissa vuoden 2017 tasossa, toisen asteen koulutuksen järjestäjäverkon rakenteellinen uudistaminen ja rahoitusjärjestelmän uudistaminen, jonka tavoitteena on vahvat lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät, koulutuksen alueellinen saavutettavuus, rahoitus ensisijaisesti suorituksiin, saada 260 miljoonan euron säästöt.

ops2

Jorma Kauppinen OPH, Yleissivistävä koulutus, johtaja

Tulossa on vuonna 2015 7,73 % vähennys lukiorahoitukseen. Säästöt tulevat kouluverkon harventamisesta. Tärkeä kysymys on se, haluaako kunta säilyttää lukio-opetuksen? Millainen tahtotila kunnassa on lukio-opetuksen suhteen?

Lisää tietoa käynnissä olevasta ops-työstä on tarjolla osoitteessa http://www.oph.fi/ops2016.

 

OPS tilannekatsaus

Lukion opetussuunnitelman perustetyö alkaa heti kun valtioneuvoston asetus tavoitteista ja tuntijaosta saadaan. Käyttöönottoaikataulua joudutaan ehkä rukkaamaan, koska syksy 2016 ei oikein ole realistinen. Uudet lukio-opetuksen järjestämisluvat ovat haussa samanaikaisesti.

Paikallisesti ratkaistavia asioita on mm. se, miten eri kieli- ja kulttuuriryhmien opetus järjestetään. Arvioinnista keskusteltiin vilkkaasti. Kauppinen esitteli myös kehittämiskouluverkoston. Kauppisen esitys oli innostava ja motivoiva hengennostatuspuhe, häntä kuunnellessa ei todellakaan pitkästynyt.

Ennen lounasta Sodankylän, Enontekiön ja Utsjoen edustajat kertoivat, miten OPS-työ on edistynyt heidän kunnassaan. Sodankylän tilannetta voi seurata heidän peda.net-sivuiltaan www.peda.net/veraja/sodankyla/ops2016. Tuntijakoesitys menee lautakuntaan 30.10., työryhmät on perustettu ja kirjoitustyö on alkamassa. Enontekiöllä on satsattu henkiseen hyvinvointiin, koulutukseen, kouluympäristön viihtyvyyteen. Varsinainen OPS-työ on alkamassa. Utsjoella resursseja OPS-työhön ei juuri ole, yhteistyötä muiden kuntien kanssa todella tarvitaan.

Lounaan jälkeen Ulla Hynönen puhui Saamelaisalueen kuntien lukioiden yhteistyöstä käsitellen historiaa, nykyisyyttä ja tulevia haasteita. Uutta opsia voidaan työstää yhteistyössä oppiaineittain/kursseittain käyttäen apuna pilvipalvelujen tarjoamia työkaluja. Kurssitarjotinta tulee miettiä: voidaanko tarjota esim. harvinaisia kieliä ja reaaliaineiden syventäviä kursseja verkossa etänä? Tähän tarvitaan tvt-taitoja ja välineitä.

lItapäivän keskustelun tuloksena saatiin aikaan muutama konkreettinen päätös. Oppiaineiden OPS-työstä vastaavat kunnat sovittiin, työkaluksi valittiin OneDrive. Sivistysjohtajat johtavat ops-työtä, asettavat aikataulut ja rajaavat tarkemmin työryhmien vastuualueet.

Seminaari oli minulle antoisa. En ole juuri kiinnittänyt huomiota perusopetuksen ops-työhön, mutta tämä päivä johdatti innostavalla tavalla suuntaamaan ajatukset tulevaan lukion ops-työhön. Pääsemme pian laatimaan uutta työkalua, joka ohjaa työtämme mahdollisesti seuraavat kymmenen vuotta. Opetussuunnitelman tulee olla elävä asiakirja, jonka toimivuutta arvioidaan säännöllisesti ja jota arvioinnin pohjalta tarpeen vaatiessa muutetaan toimivammaksi.

Ulla Keskitalo

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s