Ivalon lukiolaiset osallistuivat Digi-Saame -projektiin

Ivalon lukion pohjoissaamenkieliset opiskelijat tuottivat torstaina 27. helmikuuta aineistoa Digi-Saame -projektiin. Se on osa Suomen Akatemian ja Unkarin Tiedeakatemian yhteistä tutkimusohjelmaa ”Muuttuva kielellinen maisema suomalais-ugrilaisissa puheyhteisöissä”, jonka tavoitteena on edistää suomalais-ugrilaisten kielten käyttöä digitaalisessa ympäristössä. Projekti liittyy myös WikiTalk-hankkeeseen, jossa kehitetään puhetta ymmärtävää tiedonhankintarobottia Wikipediaan.

Jotta robotti voisi kommunikoida ja hakea tietoa pohjoissaameksi, tarvitaan materiaaliksi monipuolista puhuttua kieltä eri murrealueilta. Tavoitteena on myös laajentaa pohjoissaamenkielisten Wikipedia-artikkelejen valikoimaa. Niinpä Digi-Saame -projekti onkin kiertänyt eri puolella saamelaisaluetta pitämässä aineistonkeruutilaisuuksia. Ivalon lukiolla pidetyssä tilaisuudessa opiskelijat kirjoittivat pienissä ryhmissä Wikipedia-artikkeleja, lukivat nauhalle valmiita tekstejä ja heidän pohjoissaamenkielisiä, vapaamuotoisia keskusteluitaan videoitiin. Projektin vastuullinen tutkija Kristiina Jokinen Helsingin yliopistosta piti materiaalinkeruutilaisuuden yhdessä suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen opiskelijoiden kanssa.

Ivalon lukion opiskelijat kirjoittivat artikkeleita muun muassa kumpuksista (gumposat= poronverestä tehty ruoka) ja J.R.R Tolkienista. Nauhalle robotin ääntä varten luettiin tekstejä esimerkiksi moottorikelkan tekniikasta ja lapinpukumalleista. Pohjoissaamenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä vain vajaa 7700 artikkelia, jotka ovat suurimmilta osin hyvin lyhyitä, joten tarvetta uudelle sisällölle on.

WikiTalk-hankkeessa pyritään luomaan uudenlainen tiedonhankintatapa, joka perustuu robotin ja tiedonetsijän yhteistyöhön. Tavoitteena on, että robottia voi puhuen pyytää etsimään tietoa halutusta aiheesta, ja se lukee Wikipediasta löytämänsä artikkelit ääneen käyttäjän omalla kielellä. WikiTalkista on hyötyä vaikkapa näkövammaisille tai iäkkäille. Lisäksi vähemmistökielillä tarjotut nettipalvelut lisäävät kielten käyttöä ei-perinteisissä ympäristöissä.

Yle Sápmi uutisoi Digi-Saame projektista sivuillaan ja haastatteli Ivalon lukion saamen kielen lehtoria Marjaana Aikiota aiheesta: http://yle.fi/uutiset/boahttevuoas_aiggosedje_skuvllet_robohtaid_samegielagin/7105352

Digi-Saame projektin kotisivuilta löydät tietoa projektiin liittyvistä asioista
http://www.helsinki.fi/digisami/

Elle Kokkonen

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s