Itsenäisyyspäivä- ja lakkiaisjuhlan puhe

Ivalon lukiossa vietettiin itsenäisyyspäivä- ja lakkiaisjuhlaa torstaina 5.12.2013. Perinteisen opiskelijoiden puheen pitivät tällä kertaa abiturientit Meri Salonen ja Mira Rauhala:

Arvoisa rehtori, tulevat ylioppilaat ja vieraat, opettajat ja oppilaat!

Tervetuloa myös meidänkin puolesta tämänvuotiseen itsenäisyyspäivä- ja ylioppilasjuhlaan!

Varsinaista itsenäisyyspäiväähän vietetään vasta huomenna, jolloin juhlitaan jo kiitettävän iän saavuttanutta, 96-vuotiasta Suomea.

Niin me abit, kuin varmasti moni muukin, aikoo juhlistaa tätä päivää perinteisesti Tuntematonta sotilasta ja linnanjuhlia katsomalla. Poikkeavaa edellisvuosiin kuitenkin on se, että juhlat järjestetään presidentinlinnan sijaan Tampere-talolla. Itsenäisyyspäivänä on tapana käydä myös hautuumaalla sekä syödä hyvin, kenties supisuomalaista herkkua eli poronkäristystä.

Näin itsenäisyyspäivän lähestyessä on hyvä pohtia, mitä itsenäisyys, Suomi ja suomalaisuus meille itse asiassa merkitsevätkään. Meille fiksuille abeille tuli Suomesta mieleen ainakin järvet ja metsät, porot ja tunturit; Nokia, Nykänen ja Nurmi; jääkiekko, Selänne ja Kurri.

Me abit koemme ylpeyden aiheeksi Suomesta ainakin sen, että olemme hyvinvointivaltio. Hienoa on myös Suomessa hyvin toteutuva tasa-arvo. Kuitenkin, myönteisistä asioista huolimatta on yhteiskunnassamme paljon parannettavaa eikä urheilukaan aina suju.

Tappioista huolimatta, myös niin sotia kuin urheilu-saavutuksiakin muistellaan lämmöllä. Erityisesti muistetaan Suomileijonien tuomat maailmanmestaruudet vuosilta 1995 ja 2011.

Sen lisäksi, että olemme suomalaisia, kuuluu meidän identiteettiin vahvasti myös lappilaisuus ja lappi – se, mistä olemme kotoisin. Oli se sitten Ivalo, Inari, Saariselkä tai Sevettijärvi, sana joka päällimmäisenä tulee mieleen, on koti. Koti eli yhtälailla rakastettu kuin vihattukin tuppukylä, suurine lumikinoksineen ja muutamine liikenneympyröineen.

Niin, me abit olemme miettineet suomenkielen rumimpia ja kauneimpia sanoja. Rumimmiksi sanoiksi listattiin molokki ja tötterö. Vastaavasti kauneimpia sanoja abien mielestä ovat aalto, järvi ja tietysti äiti.

Sen lisäksi, että juhlimme Suomea, juhlimme tänään myös tämän syksyn ylioppilaita. Lukio voi tuntua pitkältä ja kiviseltä tieltä, mutta sen te olette nyt ansiokkaasti kulkeneet. Tänään on päivä, jolloin voitte olla itsestänne ylpeitä! Siispä, onneksi olkoon! Voitte huokaista helpotuksesta: se on ohi nyt.

Haluamme toivottaa teille antoisaa jatkoa Haloo Helsingin laulun sanoin: Maailma on minun, maailma on sinun / Maailma on tehty meitä varten / Jokainen tänne jonkun jäljen jättää /

Tunnelmallisia ylioppilasjuhlia ja rentouttavaa itsenäisyyspäivää kaikille!

Meri Salonen ja Mira Rauhala, Ivalon lukion abiturientit

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s