Saamelaisnuorten taidetapahtumassa

Saamelaisnuorten taidetapahtuma järjestettiin 13.3.-14.3. Enontekiön Hetassa. Tapahtuman teemana oli teatteri sekä runo ja kuva, joiden aiheena oli ” Nils-Aslak Valkeapään syntymästä 70 vuotta”. Inarin kunnasta tapahtumaan osallistui Ivalon yläasteen, lukion ja Inarin koulun oppilaita.

13.3. keskiviikko

Lähdimme kohti Hettaa puoli kahdentoista aikaan. Pysähdyimme hakemaan Inarin ala-astelaiset kyytiin, jonka jälkeen päätimme Julian kanssa vaihtaa bussia siltä varalta että bussissa alkaisi olla meluisaa. Matkan jatkuessa yritimme keksiä kysymyksiä haastateltaville, mutta aina kesken suunnittelun toinen nukahti. Lopulliset kysymykset keksimme noin viisi minuuttia ennen haastattelua.

Perillä Hetassa olimme viiden aikaan.  Kävimme syömässä Hetan erälukiossa. Koulu oli aika paljon pienempi kuin Ivalon lukio, vaikka samassa rakennuksessa oli myös päiväkoti.

Konsertti alkoi kuuden aikaan, jonka esiintyjinä oli mm. Powerdancers, Mikkel Rasmus Logje ja Anna Reetta Niemelä. Illan pääesiintyjänä oli Ailu Valle, jota pääsimme siis haastattelemaan ennen esitystä.

Konsertin jälkeen olimme lähdössä majapaikkaan, mutta Marjaanalla oli majapaikan avain hukassa. Avain oli jäänyt majapaikan pöydälle. Sisään päästyämme jaoimme huoneet ja teimme iltapalaa.

Torstai 14.3.

Aamulaittautumisten jälkeen mentiin pienissä ryhmissä aamupalalle eri paikkoihin. Syötyämme tapahtuman alkuun oli melkein tunti aikaa, joten päätimme mennä katsomaan Enontekiön monia nähtävyyksiä ja käytiin K-marketissa, jonka valikoima oli oikeasti paljon laajempaa kuin Ivalossa. Ostokset tehtyämme lähdimme vahingossa kävelemään väärään suuntaan, mutta hetken kuluttua tajusimme kuitenkin kääntyä takaisin.

IMG_6409

Jaana Saarinen.
Kuva Julia Similä.

Koululle päästyämme tapahtuma oli juuri alkamassa. Aluksi Jaana Saarinen piti puheen ja sen jälkeen oli muutama edellispäivän esitys. Teatterin lisäksi tapahtumassa nähtiin myös tanssi- ja musiikkiesityksiä. Ivalon ala-asteen oppilaiden teatteriesitys pääsi jatkoon Nuori kulttuuri-tapahtumaan.

IMG_6482

Ivalon ala-asteen ryhmä, joka pääsi valtakunnalliseen tapahtumaan.
Kuva Julia Similä.

Ennen kotiin lähtöä meidän piti hakea keskuskeittiön kannu, joka unohtui majapaikkaan. Kotimatka meni nopeasti ja pääsimme kotiin aikaisemmin kuin luultiin.   

Iina Mäkelä  ja Julia Similä

Ailu Valle innostui räpistä yläasteikäisenä

Oppilaamme Iina Mäkelä ja Julia Similä haastattelivat saamelaista räp-artistia Ailu Vallea Enontekiön Hetassa. Valle oli esiintymässä Saamelaisnuorten taidetapahtumassa.

Iina ja Julia kysyivät Ailu Vallelta, miten hänestä tuli räppäri, johon hän leikkisästi vastasi, että kun kotikylään Kaamasmukkaan tulivat leveät housut ja rap-merkit, niin siitä se alkoi. Räpistä löytyi oma ilmaisukeino ja saamenkieli tuli luonnostaan räppiin.

Tytöt kysyivät artistilta, mistä hän saa ideoita biiseihinsä ja miksi juuri ”Räppiä? Johon Valle vastasi, että ”Räp on kaikista toimivin musiikkityyli sanoittamisen kannalta. Se on myös hyvä kielen elvyttämisen kannalta, sillä siinä on mahdollisimman paljon sanoja. Kun räpistä on yläasteella kiinnostunut niin paluuta ei ole. ”

Tytöt tiedustelivat myös Ailulta, onko hänellä paljon keikkoja?  johon hän vastasi, että ”Töissä on ollut kiireellistä ja keikkoja on ihan hyvin tähän työtahtiin.”

Peruskoulun jälkeisestä ajasta hän sanoi, että ”Lähdin peruskoulun jälkeen Utsjoen saamelaislukioon opiskelemaan. Sitten menin Ivaloon armeijaan, jonka jälkeen menin Oulun yliopistoon ja opiskelin saamenkielen opettajaksi.”

Juuri nyt Ailu Valle on vapaalla Yle sápmin toimittajan työstään ja tekee musiikkia.

IMG_6309

Ailu Valle.
Kuva Julia Similä.

Toimittanut Marjaana Aikio, pohjoissaamen kielen opettaja

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s