Bilsan kurssin terveiset

kurssin opiskelijat

Biologian 4. kurssin opiskelijat Riku (vasemmalla), Teemu (takana), Siru, Anna-Katariina, Taneli (takana) ja Jenni (oikealla) pukivat suoja-asut ylleen pahaa ruhon hajua aavistamatta ja ovat valmiina tutkimaan ketun sisäelimiä.

 Ihmisbiologian kurssilla olemme opiskelleet ihmiselimistön rakenteita ja toimintaa.  Aloitimme ihmisen kehityksellä ja siirryimme käsittelemään mm. eri kudostyyppejä, hermostoa ja hormoneja.  Muita aiheita ovat olleet sydän ja verenkierto, hengitys, ruuansulatus, luusto, lihaksisto ja sisäelimistä munuainen ja maksa. Kurssin lopuksi käymme läpi vielä aistit, ihon ja ihmisen puolustusjärjestelmän. Viimeisenä asiana ovat lisääntyminen ja ihmisen elämänkaaren päättyminen. Teorian lisäksi olemme tehneet tunneilla erilaisia kokeita, joiden avulla olemme perustelleet opittuja teorioita ja testailleet niitä käytännössä.

kettu

Tässä kuvassa näette koskemattoman ketun suoraan pakasteesta

Ketun preparoinnin tavoitteena oli etsiä sisäelimet ja kerrata niiden tehtävät.  

sydämen etsintä

Kuvassa näkyy paljon rasvakerrosta, josta pääteltynä kettu on ollut ruoka-aikaan kotona. Myös ohutsuoli näkyy hienosti. Samalla sydämen etsintä on käynnissä.

sydän

Kuvan sydämessä on vielä kiinni osa aortasta, yläonttolaskimosta ja keuhkovaltimon rungosta. Sydän leikattiin kahtia paljastaen sen kaksi kammiota ja eteistä.

maksa

Tässä kuvassa on ketun maksa, josta näkyy maksan lohkoinen rakenne. Ihmisellä maksa on elimistön suurin rauhanen painaen 1.5 kg.

  

Labratöissä tutkimme mm. amylaasi entsyymin toimintaa ja lämpötilan vaikutusta siihen. Sylkinäytteet kuppeihin ja laitoimme niihin indikaattoreita sekä tärkkelyslientä. Toinen koeputki laitettiin pakastimeen ja toinen ruumiinlämpöiseen vesihauteeseen (kuva alla).

labratyö2

Tuloksena oli kaksi eriväristä lientä. Väriero johtui siitä, että toisessa koeputkessa syljen amylaasientsyymi rikkoi tärkkelysmolekyylejä ja toisessa ei.  Lämpöhauteessa olevassa koeputkessa entsyymi hajotti tärkkelyksen toisin kuin pakastimessa olleessa, koska amalyysi entsyymi toimii vain ruumiinlämmössä.

labratyö

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s