Itsenäisyyspäiväjuhla

Keskiviikkona 5.12.2012 Ivalon lukiolla vietettiin itsenäisyyspäiväjuhlaa. Juhlan ohjelma oli seuraavanlainen:

  • Tervetuloa-sanat, rehtori Ulla Hynönen
  • Opiskelijoiden puhe, Jenni Jumisko ja Eveliina Kiviniemi
  • Musiikkiesitys, ykkösten musiikkiryhmä
  • Juhlapuhe, Juhani Janhonen
  • Maamme-laulu, säestys Joakim Pietarinen

Juhlaa kunnioitti läsnäolollaan myös Inarin kunnan sivistysjohtaja Irja Seppänen.

 

Juhlapuhe 5.12.2012, Juhani Janhonen:

Minulla on 98-vuotias täti. Olemus on hento ja hauras, mutta ajatukset ovat vielä kirkkaat. Sinulla, arvoisa Suomi-mummi, on huomenna syntymäpäivä.

Onneksi olkoon, 95-vuotias. Kunnioitettava ikä. Moni tuon ikäinen ei pysty enää huolehtimaan omista asioistaan, vaan on asetettu holhouksen alle. Sinä pystyt vielä huolehtimaan omista raha-asioista jotenkuten, mutta muutamat seikat huolestuttavat minua kuitenkin. Sinun pitäisi olla rikkaampi kuin koskaan, mutta silti olit avokätisempi ollessasi köyhempi. Nyt vedät rahakirstun nyörejä jatkuvasti kireämmälle ja otat jatkuvasti lisää velkaa. Mihin sinä lainaa tarvitset, jos kerran olet rikas? Muista mummi hyvä, että velkaraha ei ole sinun omaasi, vaan lainat on maksettava takaisin. Sait oman rahan, markan, ennen syntymääsi. Markan arvo oli tuolloin neljännes silloisen isännän ruplasta. Perusteena oli, että rupla oli köyhälle autonomiselle alueelle liian iso rahayksikkö. No nyt markkaa ei enää ole – onko itsenäisyyttä?

Suomella oli autonomian aikana omat lakinsa. Venäjän lait eivät soveltuneet Suomen oloihin. Tänään yritetään EU:n alueelle tehdä yhtenäistä lainsäädäntöä. Brysselistä satelee milloin mitäkin hullua direktiiviä. Sinä mummi voisit välillä esittää huonokuuloista ja jättää kaikkein hulluimmat noudattamatta. Tarkoitus on poistaa kaupan esteitä ja lisätä työvoiman liikkuvuutta. Liikkuvuus onkin lisääntynyt: Työpaikat ovat sankoin joukoin siirtyneet muualle.

Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Talous tuntuu määräävän kaikista asioista. Monilla työpaikoilla työntekijöitä vähennetään ja jäljelle jääneiden työtahti kasvaa, koska työtehtävien määrä ei vähene. Tämä on kuulemma tervettä taloudellista kehitystä. Poisjoutuneiden ja työtaakkansa alla nääntyvien kannalta terve talous näyttää pikemminkin sairaudelta. Minä kannatan loivaliikkeisyyttä eli vauhdin hidastamista. Itsenäisyyden vuoksi kannattaa joskus olla itsepäinen: Kaikkien kansalaisten hyvinvointi pitäisi olla johtotähtenä päätöksenteossa.

 Lopuksi vielä opettavainen tarina hidastelun eduista.

Kauan sitten kaupungit olivat muurien ympäröimiä ja kaupungin portit suljettiin auringon laskiessa. Nuori opiskelija oli jalkaisin lähestymässä kaupunkia auringon ollessa jo melko alhaalla. Tien varressa lepäsi viisas vanhus, jolta opiskelija kysyi, ehtisikö vielä kaupunkiin. Vanhus katsoi kysyjää mietteliäänä ja vastasi: Kävellen ehdit, juosten et. Nuorukaisesta vastaus oli omituinen ja hän päätti kuitenkin juosta. Seurauksena oli kompastuminen ja tuuli levitti muistiinpanot ympäriinsä. Papereiden keräämisessä meni niin paljon aikaa, että kaupungin portit ehtivät sulkeutua.

Sinunkin olisi parasta edetä hitaasti, ettet riko luitasi, kun tuota ikääkin alkaa jo olla. Ole erityisen varovainen siellä Brysselissä, sillä siellä ne käytävät ovat erityisen liukkaita. Haluaisin pitää sinut hyvä mummi vielä kauan, koska minä rakastan sinua.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s